Ei palanut keitos pohjaan
6.8.2022
Mitä syntyy, kun kuumassa padassa keitetään muutama tunti vettä, ruisjauhoja, vernissaa, rautasulfaattia ja punamultaa sekä ripaus suolaa? Lopputuloksena on tutun punaista keittomaalia. Seosta pitää sekoittaa ahkerasti ja hämmentäjiä riittikin heinäkuun viimeisenä sunnuntaina, kun kulttuurineuvos Jukka Vehmas ja Mauri Tauren valmistivat Helinin torpan pihalla satakunta litraa perinnemaalia. Helinin rakennukset tulevat vielä syksyn mittaan saamaan pintaansa uutta punamultamaalia. Tapahtuma keräsi yleisöä mukavasti tutustumaan perinteiseen keittomaalin valmistukseen. Seppo Lehtosen sekä Lassi ja Lauri Nummelan opastuksella nähtiin, miten kala terävällä veitsellä fileoidaan. Hauki oli kaikille tuttu kala. Suutarin ja ruutanan kannat ovat vahvistuneet niin, että saadaan pyydyksiin melkein vaivaksi asti.
|